NOS Nieuws
NOS Nieuws
Duizenden mensen trekken van Honduras naar de VS, zijn ze te stoppen?
21/10 - 2018
Duizenden mensen zijn vanuit Honduras via Guatemala onderweg naar Mexico, met als einddoel de Verenigde Staten. In de VS hopen ze een beter leven te krijgen, maar president Donald Trump doet er alles aan om dat te voorkomen. De afgelopen week ventileert hij op Twitter regelmatig zijn ongenoegen over de karavaan, werkt dat? Marc Bessems, correspondent Latijns-Amerika, denkt van niet. "Deze karavaan wordt al jaren georganiseerd om aandacht te genereren voor de omstandigheden in Honduras. Normaal gezien keken er niet veel media naar om, tot Trump er van alles over ging zeggen. Nu duikt de internationale pers op de tocht." Door de aandacht is het aantal immigranten dat zich bij de karavaan aansluit volgens Bessems enorm gestegen. Vorig week begon de tocht in San Pedro Sula, een stad in Honduras waar veel geweld is, met een paar honderd man. Nu lopen er naar schatting 3000 tot 4000 immigranten mee in de karavaan. Vrijdag kwamen de eersten aan bij de Mexicaanse grens. "Trump heeft het zelf dus veel groter gemaakt", zegt Bessems. De Amerikaanse president wil dat de optocht in Midden-Amerika al bij grensovergangen gestopt wordt, maar die oproep vindt geen gehoor. Tussen landen als Honduras, Guatemala, El Salvador en Nicaragua kunnen inwoners vrij reizen, net als wij dat grotendeels in de Europese Unie kunnen. Daardoor zijn de migranten die onderweg naar het noorden zijn niet in overtreding. "Dat is niet illegaal, ook niet als Trump het zegt", legt Bessems uit. De president probeert door uithalen richting Mexico er nu voor te zorgen dat de migrantenstroom aan de zuidelijke grens van het land gestopt wordt. Trump waarschuwde dat hij de grens met Mexico sluit als de vluchtelingenstroom niet gestopt wordt. Met dat dreigement staat een recent gesloten handelsdeal ter waarden van miljarden op het spel. Ondanks de maatregelen en harde taal van de Amerikaanse president blijven er meer vluchtelingen succesvol naar de Amerikaanse grens afreizen. Volgens ongepubliceerde data die...
Download (0 MB)
Zes Amsterdamse taxichauffeurs gepakt om drugsgebruik
21/10 - 2018
Zes Amsterdamse taxichauffeurs zijn vannacht aangehouden omdat ze hoogstwaarschijnlijk drugs hadden gebruikt. De politie heeft in totaal 55 chauffeurs gecontroleerd met een drugstest. Op het politiebureau is bloed geprikt bij de zes aangehouden chauffeurs. Dat wordt opgestuurd naar het Nederland Forensisch Instituut, waar onderzocht wordt of de chauffeurs, zoals de politie vermoedt, drugs hadden gebruikt, schrijven NH en AT5. Welke drugs de chauffeurs gebruikt zouden hebben, is niet bekendgemaakt. De politie heeft ook voor andere overtredingen boetes uitgedeeld. Twee keer ging dat om het weigeren van een rit, die de chauffeurs waarschijnlijk te kort vonden.
Download (0 MB)
Boek over natuur in de stad krijgt Jan Wolkers Prijs 2018
21/10 - 2018
De Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor het beste natuurboek, gaat naar Menno Schilthuizen voor zijn boek Darwin in de stad. Hij kreeg de prijs uit handen van Karina Wolkers tijdens de uitzending van het radioprogramma Vroege Vogels op NPO Radio 1, dat voor de gelegenheid uit het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden kwam. Schilthuizen is evolutiebioloog. Hij beschrijft in het boek hoe de natuur zich ontwikkelt in de stad en zich aan de stad aanpast. Dieren passen zich zo aan dat zelfs hun dna verandert. Zo hebben stadsmerels dikkere snavels dan bosmerels. "Het is slechts een kwestie van tijd voor we twee soorten merels in de vogelboekjes hebben staan", staat in het boek. Andere kijk De jury zegt te hebben gekozen voor "de verrassing waarin wijsheid rijkelijk overgoten met feiten wordt opgediend. Die je leert kijken op een andere manier, die je opnieuw versteld doet staan van het wonder van zogenaamd alledaagse natuur". Ook prijst de jury de uiterst leesbare schrijfstijl, "door een verteller die wat te zeggen heeft". Schilthuizen krijgt 5000 euro en een portret dat Siegfried Woldhek van hem heeft getekend. Bij veel zoogdieren evolueert het dna, zei Schilthuizen bij de uitreiking van de prijs. Het verandert in de loop van de tijd, het past zich aan de leefomgeving aan. Ook bij planten gebeurt dat. De prijs is voor de zesde keer uitgereikt. Er was een grote keuze aan natuurboeken, de jury heeft er 120 bekeken. Dat komt doordat het thema van de boekenweek dit jaar de natuur was. De prijs is een initiatief van Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant.
Download (0 MB)
Israël schort omstreden sloop bedoeïenendorp op
21/10 - 2018
Israël heeft de ontruiming van een bedoeïenendorp op de Westelijke Jordaanoever opgeschort. Begin deze maand verliep een deadline voor de inwoners om te vertrekken, maar daartoe hebben ze nog geen aanstalten gemaakt. De ongeveer 180 dorpelingen van Khan al-Ahmar wachtten de afgelopen weken op de Israëlische bulldozers. Ze worden gesteund door internationale activisten, die naar Khan al-Ahmar zijn gekomen om te protesteren. Israël zegt dat het dorp illegaal gebouwd is en wil de Arabische inwoners verplaatsen. Het Hooggerechtshof gaf de regering in juli gelijk. Khan al-Ahmar ligt in het zogeheten gebied C, waar Israël zeggenschap over heeft. Israël wil Khan al-Ahmar, gelegen ten oosten van Jeruzalem op de weg naar de Dode Zee, al jaren ontruimen, wat heeft geleid tot internationale ophef. De VN, de Europese Unie en mensenrechtenorganisaties hebben opgeroepen het dorp te laten bestaan, vanwege de impact op de gemeenschap en in het belang van een eventuele tweestatenoplossing. 'Mogelijk oorlogsmisdaad' Vorige maand veroordeelde Nederland in VN-verband de gepland ontruiming scherp. Het gebied is belangrijk voor een toekomstige Palestijnse staat en sloop zou een tweestatenoplossing en vrede verder weg brengen, staat in een verklaring die Nederland opstelde met Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, België, Zweden en Polen. Afgelopen week zei de aanklager van het Internationaal Strafhof, Fatou Bensouda, dat de evacuatie en sloop van het dorp mogelijk een oorlogsmisdaad is. Een woordvoerder van premier Netanyahu zegt nu dat er voorlopig niet ontruimd zal worden en dat gesprekken over verplaatsing naar een andere plek worden voortgezet. Voorstellen van Israël hebben de inwoners tot nu toe afgewezen.
Download (0 MB)
Automobilist komt om bij politieachtervolging op A12 bij Utrecht
21/10 - 2018
Op de A12 bij Utrecht is vannacht een automobilist om het leven gekomen. Hij was op de vlucht geslagen voor de politie, die hem in Wilnis wilde controleren vanwege zijn slingerende rijgedrag. De automobilist wilde echter niet stoppen en ging er met hoge snelheid vandoor. Op de A12 bij de Utrechtse wijk Kanaleneiland ging het mis. Hij tikte eerst nog een andere auto aan, voor hij zelf crashte. Door de enorme klap vloog het motorblok uit het voertuig. Dat kwam meters verderop in de berm terecht. Een omstander meldt aan RTV Utrecht dat twee inzittenden van de andere auto naar het ziekenhuis zijn gebracht. Hun verwondingen zouden meevallen.
Download (0 MB)
Brazilianen de straat op tegen rechtse presidentskandidaat Bolsonaro
21/10 - 2018
Duizenden mensen in Brazilië zijn gisteren de straat op gegaan om te demonstreren tegen presidentskandidaat Jair Bolsonaro. In onder meer São Paulo, Rio de Janeiro, Brasilia en 24 andere steden gingen mensen een week voor de presidentsverkiezingen de straat op en riepen ze "niet hij", een kreet die inmiddels symbool staat voor de anti-Bolsonaro-campagne. De uiterst rechtse Bolsonaro won twee weken geleden de eerste ronde van de Braziliaanse presidentsverkiezingen. Hij kreeg 46,3 procent van de stemmen, te weinig om in de eerste ronde al te winnen. Volgende week zondag is de tweede en beslissende ronde, waarin Bolsonaro het opneemt tegen Fernando Haddad van de linkse Arbeiderspartij. Opiniepeilingen wijzen uit dat Bolsonaro waarschijnlijk gaat winnen. Bolsonaro is omstreden vanwege zijn positieve uitspraken over de militaire dictatuur in Brazilië. Ook sprak hij vol lof over een hoge Braziliaanse militair, die berucht was vanwege martelingen. Ook deed hij uitspraken die als vrouwonvriendelijk en racistisch werden bestempeld. Illegale steun Ondertussen onderzoekt de Braziliaanse justitie of Bolsonaro illegale verkiezingssteun heeft aanvaard. In een zaak die gisteren bij de rechtbank is ingediend, wordt Bolsonaro ervan beschuldigd geld te hebben ontvangen van bedrijven die naar verluidt nepnieuws hebben verspreid om kiezers te manipuleren. Dat zou gebeurd zijn via WhatsApp. Donderdag maakte WhatsApp bekend dat het sinds het begin van de verkiezingscampagne in Brazilië honderdduizenden accounts heeft geblokkeerd vanwege nepnieuws en spam. De zaak werd aanhangig gemaakt door de arbeidspartij van de linkse kandidaat Haddad, zo meldt de krant O Globo.
Download (0 MB)
Wekdienst 21/10: Jan Wolkers Prijs en Verstappen achteraan in Austin
21/10 - 2018
Goedemorgen! Vanochtend wordt op NPO Radio 1 de Jan Wolkers Prijs uitgereikt voor het beste natuurboek. En Max Verstappen start in Austin, Texas, achterin het startveld aan de Grote Prijs van Amerika. Hoewel de herfst nu echt begonnen lijkt, zijn er ook perioden met zon vandaag. In het noorden is de meeste bewolking. Het wordt een graad of 16 en er staat een zwakke wind uit het westen. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? De Jan Wolkers Prijs wordt even voor 10.00 uur uitgereikt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. De prijs wordt jaarlijks toegekend aan de schrijver van het beste Nederlandse natuurboek. Max Verstappen start vanavond om 20.10 uur achterin het startveld in de Grote Prijs van Amerika. De Formule 1-coureur viel in de eerste kwalificatietraining uit door een probleem met de wielophanging en kon daardoor in Austin geen tijd op de klokken zetten. In het kader van de Black Achievement Month wordt er een foto gemaakt van 30 invloedrijke zwarte mannen in Nederland. Daarmee worden de prestaties van zwarte mannen onder de aandacht gebracht. Al eerder werden dertig invloedrijke zwarte vrouwen gefotografeerd. Om 14.30 uur speelt Feyenoord, de nummer drie in de eredivisie, tegen PEC Zwolle, dat op de elfde plek staat. Wat heb je gemist? Dj Martin Garrix is voor de derde achtereenvolgende keer winnaar van de DJ Mag 100; een ranglijst van populairste dj's die door het publiek wordt samengesteld. De uitslag werd even na middernacht bekendgemaakt op het AMF-dancefestival in de Johan Cruijff Arena. Het is de 22ste keer dat het tijdschrift DJ Mag met de top-100 van populairste dj's komt. Dertien keer was er een Nederlandse winnaar. Behalve Martin Garrix (drie keer) waren dat Armin van Buuren (vijf keer), Tiësto (drie keer) en Hardwell (twee keer). Ander nieuws uit de nacht: Duitser overlijdt bij explosie kaartautomaat op station Halle: de ontploffing was volgens...
Download (0 MB)
22 mijnwerkers vast in Chinese kolenmijn
21/10 - 2018
In een kolenmijn in het oosten van China zitten sinds gisteravond 22 mensen vast. Een deel van de mijnschacht is ingestort, waardoor de mensen er niet meer uit kunnen. Op het moment van het incident waren meer dan 300 mensen in de mijn aan het werk. De meesten zijn inmiddels in veiligheid gebracht, maar 22 mijnwerkers moeten nog worden gered. Ze zouden niet in gevaar zijn: de ventilatie in de schachten is volgens het Chinese persbureau Xinhua inmiddels hersteld. China is de grootste producent en verbruiker van kolen in de wereld. De Chinese mijnen behoren tot de gevaarlijkste van de wereld: jaarlijks komen honderden mijnwerkers om het leven.
Download (0 MB)
Duitser overlijdt bij explosie kaartautomaat op station Halle
21/10 - 2018
Bij de explosie van een kaartautomaat op een station in de Duitse stad Halle is een man om het leven gekomen. De ontploffing was volgens de politie zo zwaar, dat de deur van de automaat op het perron terechtkwam. Een machinist vond de zwaargewonde jongeman bloedend naast de ontplofte kaartautomaat. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij enige tijd later overleed. De politie zocht tot diep in de nacht naar sporen bij het station. Het is niet duidelijk of de man de explosie zelf heeft veroorzaakt. In Duitsland worden met regelmaat kaartautomaten opgeblazen. Afgelopen zomer waarschuwde de federale politie nog voor automaten die mogelijk met gas waren gevuld. Vorig jaar overleed een man in Dortmund door een explosie in een kaartautomaat.
Download (0 MB)
Tientallen doden bij rellen tussen moslims en christenen in Nigeria
21/10 - 2018
Bij rellen tussen moslims en christenen in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna zijn zeker 55 mensen omgekomen. Zeker 22 mensen zijn gearresteerd, meldt politie volgens de BBC. De rellen tussen christen- en moslimjongeren braken uit op een markt in de plaats Kasuwa Magina, waar een meningsverschil was ontstaan tussen marktkooplieden. De politie heeft een avondklok ingesteld naar aanleiding van het geweld. In Nigeria zijn geregeld uitbraken van sektarisch geweld. President Buhari liet via een woordvoerder weten zich zorgen te maken over het geweld. "Geen enkele cultuur of religie rechtvaardigt het veronachtzamen van het respect voor het leven." De president heeft de leiders van de gemeenschappen opgeroepen tot tolerantie.
Download (0 MB)
Aanhouding na vondst lichaam in tuin Swifterbant
21/10 - 2018
In Swifterbant, Flevoland, heeft de politie in een tuin bij een woning een persoon gevonden die "onder verdachte omstandigheden" is overleden. Kort daarna heeft de politie iemand aangehouden in de woning. Het is onduidelijk wat er zich heeft afgespeeld. Dat wordt momenteel onderzocht. Agenten vonden het lichaam na een telefonische melding. Swifterbant is een dorp met ruim 6000 inwoners in de gemeente Dronten.
Download (0 MB)
Twee Venezolanen komen om bij poging Aruba binnen te komen
21/10 - 2018
Bij een poging om met een bootje ongezien Aruba binnen te komen, zijn twee Venezolanen om het leven gekomen. Vier anderen werden later aan land aangehouden door de politie. Een dode werd uit zee gehaald, de ander lag aan land niet ver van het gestrande bootje. Het is nog niet vastgesteld hoe ze om het leven zijn gekomen. Beide slachtoffers zijn nog niet geïdentificeerd. Kort na de ontdekking van de twee slachtoffers werd een zoekactie gestart met hulp van de kustwacht. Daarbij werden drie andere Venezolanen ontdekt. Een vierde man kon later worden aangehouden. Medicijnen Bij hun verhoor, kort na de arrestatie, verklaarden de Venezolanen dat ze niet op de boot zaten. Een van hen had medicijnen bij zich. Hij verklaarde dat hij al twee jaar illegaal op Aruba verblijft. Mogelijk kenden de gearresteerde Venezolanen hun overleden landgenoten en ging het om een overdracht van goederen. De politie heeft daar nog niets over bevestigd. Bijna dagelijks proberen Venezolanen met gammele bootjes Aruba en Curaçao te bereiken, op de vlucht vanwege het grote gebrek aan voedsel en medicijnen. Premier Evelyn Wever-Croes maakt zich grote zorgen over de toestroom van Venezolanen. Ze noemde het triest en zorgwekkend dat mensen hun leven verliezen terwijl ze op zoek zijn naar vrijheid. "Ze moeten wanhopig zijn geweest om hun leven op het spel te zetten", aldus Wever-Croes. Aruba heeft 110.000 inwoners en naar schatting 5000 illegalen.
Download (0 MB)
And the winner is ... opnieuw Martin Garrix
21/10 - 2018
Martin Garrix is voor de derde achtereenvolgende keer uitgeroepen tot beste dj van de wereld. Hij staat opnieuw bovenaan in de publiekspoll die wordt georganiseerd door het gezaghebbende tijdschrift DJ Mag. De bekendmaking was aan het begin van de nacht in de Johan Cruijff Arena tijdens het AMF, het grootste evenement van het Amsterdam Dance Event (ADE). Martin Garrix bedankte zijn fans na de bekendmaking: De Belgen Dimitri Vegas & Like Mike eindigden net als vorig jaar op de tweede plaats. De Nederlandse dj Hardwell werd derde. Hij stopt voorlopig met touren. Zijn optreden op ADE van donderdag met het Metropole Orkest is voorlopig het laatste. Martin Garrix (22), die eigenlijk Martijn Garritsen heet, tekende op zijn 16de zijn eerste platencontract. Een jaar later, in 2013, brak hij internationaal door met de hit Animals. In 2016 was hij de jongste winnaar ooit van de verkiezing van DJ Mag en vorig jaar wist hij zijn eerste plaats te behouden. 1,2 miljoen stemmen Het is de 22ste keer dat het tijdschrift DJ Mag met de top-100 van populairste dj's komt. Dertien keer was er een Nederlandse winnaar. Behalve Martin Garrix (drie keer) waren dat Armin van Buuren (vijf keer), Tiësto (drie keer) en Hardwell (twee keer). In totaal hebben 1,2 miljoen mensen voor de verkiezing hun stem uitgebracht. Dat zijn er 200.000 meer dan afgelopen jaar. De meeste stemmers komen uit de VS, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. In dat rijtje komt Nederland op de achtste plaats. In de top-10 zijn de verschillen met vorig jaar niet heel groot. Er zijn twee nieuwkomers: de Nederlanders Don Diablo (op 7) en Oliver Heldens (9). In totaal staan er zeven Nederlanders bij de beste 10. De hele top-10:
Download (0 MB)
Trump dreigt met opzeggen kernrakettenverdrag
20/10 - 2018
President Trump dreigt het verdrag met Rusland over kernraketten voor de korte en middellange afstand (500-5000 kilometer) op te zeggen. Trump zegt dat Rusland zich niet aan de afspraken houdt, zonder een verdere toelichting te geven. "We beëindigen het akkoord en gaan deze wapens produceren", zei Trump. Alleen als Rusland en ook China een nieuw verdrag willen sluiten, wil hij zijn plan schrappen, zei hij tijdens een bezoek aan Nevada. De beschuldiging is niet nieuw. Zo maakte de Amerikaanse regering vorig jaar melding van een nieuw type Russische kruisraket. In 2014 had de regering-Obama al geprotesteerd, toen deze raket nog in een testfase zat. Het INF-verdrag is sinds 1 juni 1988 van kracht. Dat was het resultaat van onderhandelingen tussen de toenmalige Amerikaanse president Reagan en de secretaris-generaal van de Sovjet-Unie Gorbatsjov. Het verbiedt het bezit, produceren en testen van raketten met dit bereik, die vanaf de grond worden afgeschoten.
Download (0 MB)
Herinneringen aan Wim Kok: hij zette voorbeeld neer als betrouwbare premier
20/10 - 2018
"Wim Kok heeft een voorbeeld neergezet van een goed democratisch premierschap. Zijn instelling was: wees sober, wees betrouwbaar, wees niet al te politiek. Kijk niet steeds of je er zelf politiek beter van wordt, maar geef ook ruimte aan je politieke tegenstanders. Dat is zijn blijvende betekenis en ik denk dat hij ook zo herinnerd zal worden", zegt Jacques Wallage, die meer dan tien jaar nauw met hem samenwerkte. Wallage is duidelijk aangeslagen door het overlijden van Wim Kok. Wallage was PvdA-Kamerlid in de jaren 1986-1989, toen Kok fractieleider was, staatssecretaris in de jaren 1989-1994 toen Kok minister van Financiën en vicepremier was en leidde zelf de PvdA-fractie tijdens het eerste kabinet Kok in de jaren 1994-1998. Kok vroeg hem in 1994 zijn tweede man te worden. Ook in 1998 stond Wallage tweede op de PvdA-lijst, maar nog hetzelfde jaar werd hij burgemeester van Groningen. Niet-politicus Als fractieleider wekte Kok al grote bewondering bij Wallage. "Toen hij in de Kamer kwam, noemde hij zich nadrukkelijk een niet-politicus. Hij was een vakbondsman. Maar hij opereerde daar direct alsof hij er zijn hele leven al had gezeten. In de grote debatten liet hij kennis van zaken zien. Hij debatteerde scherp en was gevat, maar overdreef niet. Wat hij toen al liet zien heeft hij als minister van Financiën onder heel moeilijke omstandigheden opnieuw laten zien." Toen het kabinet-Lubbers/Kok aantrad werd gerekend op een redelijke economische groei, maar het tij keerde. Het kabinet werd overvallen en moest telkens fors bezuinigen, waarbij Kok als minister van Financiën een hoofdrol had. Er brak een ernstige crisis uit waarna Kok zich, ook onder druk van het CDA, gedwongen zag in te grijpen in de WAO. Het aantal WAO'ers dreigde op te lopen naar het miljoen. "De WAO was voor Wim heel moeilijk", zegt Wallage. "Hij besefte dat op termijn de sociale zekerheid alleen te handhaven was als het aantal mensen met een uitkering omlaag ging. Veel mensen waren daar niet op...
Download (0 MB)
Acteur Eelco Smits ontvangt Paul Steenbergenpenning
20/10 - 2018
Acteur Eelco Smits heeft in de Stadsschouwburg in Amsterdam de Paul Steenbergenpenning ontvangen. Hij kreeg de prestigieuze toneelprijs na afloop van de voorstelling Uit het leven van marionetten uit handen van acteur Jacob Derwig; de laatste houder van onderscheiding. Die wilde Smits bekronen voor zijn hele oeuvre op de planken. De Paul Steenbergen-penning werd in 1982 bedacht door de gemeente Den Haag en de ontvangers mogen zelf bepalen aan wie ze hem doorgeven en wanneer. Derwig had hem sinds 2008 in zijn bezit, daarvoor droeg Pierre Bokma hem zes jaar. In totaal hebben zes acteurs hem nu ontvangen. Guido de Moor, Willem Nijholt en Paul Steenbergen zelf completeren de lijst. De 41-jarige Eelco Smits is verbonden aan de Toneelgroep Amsterdam en werd dit jaar nog genomineerd voor een Louis d'Or, voor beste mannelijke hoofdrol in de voorstelling Vergeef ons.
Download (0 MB)
Weer babylijkjes gevonden in uitvaartcentrum Detroit, politiechef verbijsterd
20/10 - 2018
De politie in de Amerikaanse stad Detroit heeft in een uitvaartcentrum opnieuw verborgen babylijkjes gevonden. De stoffelijke overschotten van 63 foetussen lagen verstopt in dozen en vriezers. De chef van de politie in Detroit zegt dat hij "verbijsterd" is door de vondst en spreekt van gruwelijke omstandigheden. Vorige week werden er in een ander mortuarium in de stad 11 lijkjes in het plafond gevonden. De nabestaanden waren ervan uitgegaan dat de overleden baby's ter aarde waren besteld, maar dat bleek dus niet te zijn gebeurd. Later werden er op die plek ook een grote hoeveelheid menselijk as gevonden en de politie begon daarom een uitgebreid onderzoek naar misstanden bij andere zaken in de stad. Het centrum waar de gruwelijke vondst vandaag werd gedaan is per direct gesloten en de vergunning is ingetrokken. De politiechef zegt dat overwogen wordt om een werkgroep op te richten die onjuiste opslag van menselijke resten en fraude ermee moet tegengaan.
Download (0 MB)
Vooral meisjes gaan volleyballen, 'jongens hebben andere trainingen nodig'
20/10 - 2018
Bij de Nederlandse volleybalbond zijn ze blij met de prestatie van het vrouwenteam, dat vierde werd op het WK in Japan. Maar de bond zou ook graag zien dat de mannenploeg in het nieuws komt met successen. Bij volleybalclubs in Nederland melden zich namelijk al jaren veel meer meisjes aan dan jongens. De cijfers zijn duidelijk: onder de leden van volleybalbond Nevobo zijn bijna 9000 jongens van onder de 18, tegenover ruim 40.000 meisjes van 18 jaar en jonger. Voor kleine verenigingen is het vaak lastig om jongensteams rond te krijgen en dus spelen zij geregeld samen met meisjes. De bond heeft zich als doel gesteld om de aantallen wat meer in balans te brengen. Met variaties op het volleybal zaal, zoals smashbal en beachvolleybal, wordt geprobeerd de sport leuker te maken voor jongens. "We proberen met kunst en vliegwerk om het volleybal aantrekkelijk te maken", vertelt bondsdirecteur Michel Everaert. Dat is niet eenvoudig. Een van de problemen is dat de sport moeilijk aan te leren is voor jonge kinderen. "Kinderen melden zich op steeds jongere leeftijd aan bij verenigingen, maar bij volleybal kan het wel tot je 13e of 14e jaar duren totdat je kunt smashen", zegt Everaert. De directeur geeft zelf ook volleybaltraining en ziet dat jongens oefeningen waarbij veel wordt stilgestaan, al snel saai vinden. "Zij vinden het vaak moeilijker dan meisjes in de rij te wachten. Je moet ze anders aanpakken." Het doel is daarom om dynamischer en uitdagender trainingen te geven, waarbij ook jongens hun energie kwijt kunnen. Daar komt bij dat jonge spelers voorbeelden nodig hebben. Een goede prestatie van het mannenteam bij het EK in Nederland van volgend jaar zou daarom kunnen helpen bij het werven van jonge volleyballers, denkt de bond. "En daarnaast zijn ook goede en inspirerende trainers belangrijk", zegt directeur Everaert. Andere aanpak Hij noemt trainer Aafke Verbrugge van volleybalclub Inter Rijswijk als voorbeeld. Zij ontwikkelt trainingsvormen die meer gericht zijn op...
Download (0 MB)
Koffie, creativiteit en netwerken: coworking wint terrein
20/10 - 2018
Het leek lange tijd een trend die zich vooral voordeed in de Randstad: hippe werkplekken waar zzp'ers elkaar opzoeken. Maar ook in de grote steden daarbuiten wint de coworking-ruimte aan populariteit. Zo stond Diem Do uit Emmen al met één been in Rotterdam. Ze had nooit verwacht dat ze in Zuidoost-Drenthe haar ondernemingsdromen kon waarmaken. Totdat ze anderhalf jaar geleden aan de lunchtafel van een cowork-ruimte in Emmen samen met andere ondernemers een idee uitwerkte. Dat idee groeide uit tot haar programmeerbedrijf met tien collega's. Do is het boegbeeld van coworking-ruimte Growing Emmen en daarmee een voorbeeld voor andere, jonge ondernemers uit Emmen. Volgens haar vertrekken die nu minder snel uit de Drentse krimpregio. Waarheen ze ook reist, Do werkt altijd doelbewust in deelkantoren. "Zo ontmoet ik nieuwe, creatieve mensen voor mijn bedrijf", zegt ze. "Zo ging ik ooit naar een coworking-ruimte in Enschede en trok ik iedereen naar de vergadertafel. Ik zei dat ik hier ook een project wilde opzetten. Ik kwam in contact met andere enthousiaste gebruikers van dat kantoor. Nu organiseer ik ook bootcamps om te leren programmeren in Overijssel." Do is niet de enige die graag gebruikmaakt van cowork-ruimtes. Volgens Asaël Akkerman van vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield werkt in Amsterdam al één op de twintig mensen op een flexibele werkplek. De hoofdstad is na Londen de stad met meeste cowerk-plekken, zegt hij. Met name in de straten achter het Paleis op de Dam zijn veel van zulke ruimtes te vinden. Jordan Stoev studeerde aan de Universiteit van Amsterdam af op onderzoek naar coworking-ruimtes. Hij ziet naast een deel van de 1,2 miljoen zzp'ers ook werknemers van kantoorloze bedrijven in zulke ruimtes werken. "Bedrijven kunnen zo op de kantoorkosten besparen. Daarnaast doen mensen nieuwe contacten op en binden ze creatieve ondernemers aan zich." Anderzijds bieden coworking-ruimtes de zzp'ers een extra optie naast in hun eentje thuiswerken of drukke...
Download (0 MB)
Wim Kok was premier van alle Nederlanders
20/10 - 2018
Met Wim Kok is na Ruud Lubbers voor de tweede keer dit jaar een groot staatsman en een integer bestuurder heengegaan. Net als zijn voorganger Lubbers wist Kok het partijbelang te overstijgen en tegenstellingen te overbruggen. Kok trad in 1994 aan als aanvoerder van het eerste kabinet zonder christendemocraten in 75 jaar. In sommige kringen leidde de uitschakeling van het tot voor kort oppermachtige CDA tot euforie en leedvermaak, maar Kok deelde die gevoelens niet. Hij noemde het paarse kabinet, waarin het rood van de PvdA gemengd was met het blauw van de VVD, "een gewoon parlementair meerderheidskabinet", dat niet was ontstaan "uit de behoefte zich tegen anderen af te zetten". Kok wilde dan ook "premier van alle Nederlanders" zijn. Gezag Dat lag gezien de geschiedenis van de PvdA niet helemaal voor de hand. Zijn voorganger als PvdA-leider, Joop den Uyl, was in de jaren 1973-1977 vooral de premier van links Nederland geweest, tegen wie werkgevers, liberalen en christendemocraten te hoop liepen. Kok was in die tijd vakbondsleider, als eerste voorzitter van de nieuw gevormde FNV. Hij werd ook toen al gezien als een man van groot gezag en iemand met groot inzicht in het sociaaleconomisch beleid, maar niemand zou toen op het idee zijn gekomen dat hij ooit met de VVD zou gaan regeren. Vrijwel wekelijks kwam hij op zondagavond bij Den Uyl thuis om actuele zaken door te nemen. Ook toen Den Uyl in de jaren 1978-1981 de oppositie leidde tegen het kabinet-Van Agt, bleef de band nauw. Na de verkiezingen van 1981 overtuigde Kok Den Uyl ervan minister te worden onder Van Agt, Den Uyls aartsvijand. Bekijk een overzicht van de carrière van Wim Kok. Verraad In de daaropvolgende maanden ontstond verwijdering. Den Uyl kwam als minister van Sociale Zaken onder druk te staan om te bezuinigen, en stelde daarom voor de uitkering bij ziekte te beperken. Het leidde tot een woedende reactie van Kok, die leiding gaf aan acties tegen het voorstel van 'de minister van asociale zaken'. Het...
Download (0 MB)