NOS

NOS Nieuws
NOS Nieuws
Twee doden gevonden in woning in Friesland
26/09 - 2017
In Katlijk in Friesland zijn twee doden gevonden. De lichamen lagen in een woning aan de Schoterlandseweg. Wat er is gebeurd, is nog onduidelijk. In de omgeving liggen veel weilanden. De politie is bezig met een onderzoek. Volgens een verslaggever van Omrop Fryslân is er een arrestatieteam bij de woning. Er staan ook meerdere politiewagens in de buurt van het huis.
Download (0 MB)
Erdogan: de Koerden zullen honger lijden
26/09 - 2017
De Turkse president Erdogan heeft de Iraaks-Koerdische president Barzani beschuldigd van verraad, naar aanleiding van het referendum over onafhankelijkheid voor Iraaks Koerdistan. Erdogan dreigt "alle militaire en economische middelen" in te zetten, maar wat hij precies in gedachten heeft, zegt de president niet. Erdogan zei in een toespraak dat hij hoopt dat de regering van de autonome Koerdische regio bij zinnen komt. Volgens Erdogan is een onafhankelijk Koerdistan een bedreiging voor de binnenlandse veiligheid van Turkije. Het referendum werd alleen onder Koerden in Irak gehouden, maar ook in Turkije en Iran is een grote Koerdische minderheid. 90 procent voor afscheiding Een officiële uitslag wordt morgen verwacht. Voorspeld is dat meer dan 90 procent voor onafhankelijkheid heeft gestemd. De Iraakse regering in Bagdad had geen toestemming gegeven voor het referendum. Dat Barzani het toch door liet gaan, is volgens Erdogan verraad. Erdogan waarschuwt de inwoners van de Koerdische regio in het noorden van Irak voor de gevolgen. "Als de Turkse vrachtwagens de grens niet meer over gaan, zullen jullie honger lijden." Ook dreigt hij de oliepijplijn die ruwe olie vanuit Noord-Irak naar de rest van de wereld transporteert te sluiten.
Download (0 MB)
Container op stoep goedkoper, maar vaak nog veel te duur, zegt Eigen Huis
26/09 - 2017
Huiseigenaren moeten bij een verbouwing gemiddeld minder aan de gemeente betalen voor een container op de stoep dan vijf jaar geleden. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bij 40 gemeenten blijkt dat deze leges gemiddeld met 10 procent zijn gedaald. Maar in sommige gemeenten zijn de kosten hard gestegen. Eigen Huis roept gemeenten op de 'stoeptaks' af te schaffen. Gemeenten kunnen leges vragen voor het plaatsen van een container of mobiel toilet op de stoep. Het geld gaat naar de algemene middelen van de gemeente. Afgeschaft Van de onderzochte gemeenten is Nijmegen het duurst: deze gemeente vraagt 463 euro voor zes weken, bijna een kwart meer dan in 2012. Percentueel zijn de kosten het hardst gestegen in Groningen. Daar gingen de leges voor het plaatsen van een bouwcontainer of een mobiel toilet met ruim 66 procent omhoog naar 236 euro. Gemiddeld bedragen de leges 195 euro, tegen 216 euro in 2012. Opvallend is dat Amsterdam en Den Haag niets vragen voor het plaatsen van een bouwcontainer. Amsterdam vroeg in 2012 nog 301 euro en Den Haag 84 euro. Oneerlijk Eigen Huis vindt deze belasting niet redelijk omdat er geen enkele inspanning tegenover staat. Bovendien hebben de huiseigenaren vaak ook al duizenden euro's moeten betalen voor de bouwvergunning en gaat door de verbouwing doorgaans ook de ozb nog eens omhoog. Volgens Eigen Huis laten de enorme verschillen tussen gemeenten zien dat hier sprake is van willekeur. Woordvoerder Hans André de la Porte zegt dat het voor gemeenten die hun zaken niet op orde hebben een makkelijke manier is om geld binnen te halen. "Gemeenten zouden verbouwingen juist moeten stimuleren, omdat ze de economie aanjagen en er vaak toe leiden dat huizen duurzamer worden."
Download (0 MB)
Vijf tieners aangehouden wegens misbruik van 24-jarige vrouw
26/09 - 2017
De politie heeft vijf jongens aangehouden die ervan worden verdacht een 24-jarige vrouw te hebben misbruikt. De jongens zijn 15, 16, 17 en 18 jaar. De vrouw uit Tilburg deed in februari aangifte. Ze zei dat ze langere tijd was misbruikt door een groep jongens. Pas nadat ze was verhuisd, zou het zijn gestopt. Meer aanhoudingen Na de aangifte is de politie een onderzoek gestart, meldt Omroep Brabant. Daarbij kwamen de verdachten in beeld. De jongens worden er niet alleen van verdacht iets te maken te hebben met het misbruik, maar ook van diefstal. De politie sluit niet uit dat er meer mensen worden aangehouden.
Download (0 MB)
Vlees in vegetarische loempia's van Mora
26/09 - 2017
Supermarkten halen een partij loempia's uit de schappen vanwege een verpakkingsfout van Mora. Ham- en kiploempia's kwamen daardoor per ongeluk in de verpakkingen van de groentenloempia's terecht. Naast vlees kan er ook soja in de producten zitten. "Het product is niet geschikt voor mensen met een soja-allergie of vegetarisch dieet'', meldt Mora. Albert Heijn haalt de producten uit de schappen. Mora roept daarnaast klanten op de groentenloempia's met lotcode 7213 terug te sturen, vanwege de mogelijke aanwezigheid van vlees en soja.
Download (0 MB)
Cariben nu een tropisch paradijs, straks een onbewoonbaar moeras?
26/09 - 2017
Dit is het beeld dat we van de Caribische eilanden hebben: blauwe zee, witte stranden. Maar zo vredig als de zee er hierboven uitziet, is hij helemaal niet. Dat hebben we de afgelopen weken bij het overtrekken van diverse orkanen wel gezien. Sterker nog: meteorologen waarschuwen dat, als de stijging van de zeespiegel in het huidige tempo doorzet, de eilanden in de loop van deze eeuw een stuk minder interessant kunnen worden voor toeristen. Sommige eilanden worden dan zelfs onbewoonbaar. "Er zijn twee scenario's over de stijging van de zeespiegel", zegt Kuipers Munneke. "Het eerste is dat waarin het klimaatakkoord van Parijs wordt nageleefd en er een snelle beperking van broeikasuitstoot volgt. Dan stijgt de temperatuur met maximaal 2 graden. De optimistische schatting is dan dat de zeespiegel rond het jaar 2100 met 30 tot 50 centimeter is gestegen." Gaan we uit van een scenario waarin de opwarming van de aarde ongeremd doorgaat, dan ziet het er minder rooskleurig uit. "Schattingen gaan dan uit van 60 centimeter tot zelfs een meter stijging van de zeespiegel." Natte voeten Wat gaan de eilanden daar van merken? Kuipers Munneke: "Als er een storm of orkaan overtrekt als de zeespiegel hoger is, dan kan het water veel verder landinwaarts reiken. Grote delen van een laaggelegen eiland komen dan onder water te staan. Daardoor worden kleine, dichtbebouwde gebieden minder bewoonbaar." Niet alle Caribische eilanden zullen even hard worden getroffen. Het kwetsbaarst zijn eilanden als de Bahama's of Bonaire, die geheel of gedeeltelijk gebouwd zijn op koraalriffen. Die eilanden steken maar een klein stukje boven de zeespiegel uit. "Eilanden als Saba of Sint-Eustatius hebben minder te vrezen", zegt Kuipers Munneke. "Die zijn gebouwd op vulkanen en liggen daardoor wat hoger." Ook Sint-Maarten is iets hoger gelegen en loopt daardoor minder risico op overstromingen. Een ramp op Curaçao En hoe zit het met Curaçao, de favoriete vakantiebestemming van veel Nederlanders...
Download (0 MB)
Deel vluchten Eindhoven Airport vertraagd door de mist
26/09 - 2017
De dichte mist in Brabant leidt tot vertragingen voor vluchten van Eindhoven Airport. In eerste instantie was geen vliegverkeer mogelijk van en naar het vliegveld. Vlak na negen uur vertrokken de eerste vliegtuigen weer. Een woordvoerder van Eindhoven Airport zegt dat vanochtend een vlucht is uitgeweken, maar dat er nu weer wordt gevlogen. Wel kunnen vluchten de komende uren nog last hebben van de mist, waardoor vertraging kan oplopen. Op sommige plaatsen was het zicht minder dan 100 meter, zegt het KNMI. Ook was door het KNMI vanochtend code geel in Brabant afgegeven. Omdat de mist en laaghangende bewolking zich oplost, is de waarschuwing inmiddels ingetrokken. Steeds meer vliegtuigpassagiers beginnen of eindigen hun reis op Eindhoven Airport. Het totale aantal passagiers komt dit jaar ongeveer uit op 5,3 miljoen.
Download (0 MB)
Leiding in Venlo gesprongen, kunstmest stroomt haven in
26/09 - 2017
Door een gesprongen leiding is vanmorgen vloeibare kunstmest de haven bij Venlo in gestroomd. Het haventje komt direct uit op de Maas. De vloeibare mest kwam eerst in een opvangbak terecht, maar een deel is toch de haven in gelekt. "De hoeveelheid die naar de bak is weggelekt, is aanzienlijk. Het gaat over tonnen. Hoeveel er daarna precies is doorgestroomd naar de haven weten we niet", zegt de brandweer. Volgens de woordvoerder is de uitstroom inmiddels gestopt. De brandweer probeert nu te voorkomen dat de kunstmest zich verspreidt. "We hopen dat het spul op de plek blijft waar het nu is. Dan is de schade mogelijk beperkt", zegt de woordvoerder. Het opruimen duurt zeker een paar uur. Volgens 1Limburg is de lekkage ontstaan bij het bedrijf BELA Group, dat diervoeding maakt.
Download (0 MB)
Feyenoordsupporters opgepakt in Napels vanwege geweld tegen politie
26/09 - 2017
De politie in Napels heeft gisteravond drie Feyenoordsupporters opgepakt omdat ze met stenen naar agenten hebben gegooid. Volgens lokale media hadden de supporters gedronken en verzetten ze zich tegen hun arrestatie. Feyenoord speelt vanavond zijn tweede wedstrijd in de Champions League tegen Napoli. Feyenoordsupporters zijn niet welkom in het stadion vanwege de rellen in 2015 in Rome voor de wedstrijd tegen AS Roma, waarbij tientallen arrestaties werden verricht. Ondanks het verbod zijn sommige fans toch naar Napels gereisd. Volgens het AD proberen ze daar aan kaartjes voor de wedstrijd te komen. De Italiaanse politie zegt dat ook Nederlanders met een kaartje het stadion niet in mogen.
Download (0 MB)
Brabantse drugsliefhebber verraadt zichzelf bij politie
26/09 - 2017
Een automobilist die ruim 300 xtc-pillen en een paar zakjes wit poeder bij zich had, heeft zichzelf verraden bij de politie. Hij reed door Geertruidenberg en had op de achterruit van zijn auto "keta" en "I love ketamine" staan. Agenten besloten de auto daarom te controleren. Het poeder is vermoedelijk ketamine, een verdovingsmiddel dat vooral in de (dier)geneeskunde wordt toegepast. Het wordt ook als drug gebruikt. De politie heeft de zakjes opgestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut voor onderzoek. De agenten hebben ook het huis van de verdachte doorzocht, meldt Omroep Brabant. Het is niet bekend of daar iets is gevonden. De zaak is overgedragen aan de recherche.
Download (0 MB)
Eerste vrouwelijke Amerikaanse marinier krijgt officiersrang
26/09 - 2017
Voor het eerst is een vrouwelijke Amerikaanse marinier met een gevechtsfunctie gepromoveerd tot officier. Ze werd na een training van dertien weken benoemd tot luitenant, samen met tientallen andere kandidaten. Ze krijgt de leiding over een peloton van veertig militairen. Een generaal van het marinierskorps plaatste een foto van de vrouw op Twitter en zegt dat hij trots is op haar en alle andere nieuwe officieren. De vrouw wil niet dat haar naam wordt bekendgemaakt. Het Amerikaanse leger telt ongeveer 1,4 miljoen militairen. Zo'n 15 procent daarvan is vrouw. In 2016 stelde president Obama ook bij het korps mariniers alle rangen open voor vrouwen. Bij andere afdelingen in het leger, zoals de marine, konden vrouwen al promotie maken. Het Amerikaanse marinierskorps raakte dit voorjaar in opspraak toen op de Facebookpagina Marines United naaktfoto's werden geplaatst van vrouwelijke mariniers. De commandant van de Amerikaanse marine noemde de pagina smakeloos. Het ministerie van Defensie onderzocht de zaak en ontsloeg enkele mannelijke mariniers. Sinds de affaire melden veel minder vrouwen zich aan voor het korps.
Download (0 MB)
Tony's Chocolonely wil naar de beurs
26/09 - 2017
Chocolademaker Tony's Chocolonely wil naar de Amsterdamse beurs. Het bedrijf zegt hiermee sneller de missie te willen verwezenlijken om de cacao-industrie "slaafvrij" te maken. Het merk werd twaalf jaar geleden opgericht door journalisten van het programma Keuringsdienst van Waarde om de uitbuiting in de chocolade-industrie tegen te gaan. Sindsdien is het bedrijf hard gegroeid. Inmiddels wordt Tony's verkocht in zeven landen met een jaaromzet van 26 miljoen euro en een winst van 1,4 miljoen euro. Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op 44 miljoen euro. Naar eigen zeggen is het merk in Nederland inmiddels het tweede chocolademerk, met een verwacht marktaandeel dit jaar van 17 procent. Aandelen "Zonder ook maar één concessie te willen doen aan waar Tony's Chocolonely voor staat, ben ik ervan overtuigd dat we de kapitaalmarkt kunnen gebruiken om de volgende stap te zetten op weg naar het realiseren van onze missie", aldus topman Henk Jan Beltman in een persbericht. Hoe hij dat precies wil doen, is nog onduidelijk. Het bedrijf was nog niet bereikbaar voor commentaar. Beltman zelf heeft nu het grootste belang in het bedrijf, met een aandeel van 40 procent. Oprichter Maurice Dekkers, bedenker van het programma Keuringsdienst van Waarde, heeft 27 procent, voormalig directeur Eveline Raymans 12 procent. De rest is in handen van medewerkers van het bedrijf. Schuren Volgens beursanalist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers zou het een mooie aanwinst zijn op het Damrak. "Beleggers willen steeds meer beleggen in verantwoorde bedrijven. Wij merken dat ook bij onze klanten. Met een beursgang speelt het bedrijf mooi in op die trend." Bijkomend voordeel is dat de naamsbekendheid verder zou groeien. "Ze hebben een goed merk in de markt gezet dat heel onderscheidend is. Een beursgang levert nog meer bekendheid op." Wat wel zou kunnen gaan schuren, is de druk van aandeelhouders die een mooi rendement op hun belegging willen zien. "Mensen willen wel...
Download (0 MB)
Waarom de zorgkosten stijgen, maar de premie kan dalen
26/09 - 2017
Geen stijging van de zorgpremie volgend jaar, maar juist een daling, heeft zorgverzekeraar DSW besloten. Geen 80 euro méér, maar 6 euro per jaar minder. Hoe kan het dat deze daling zo tegen de verwachting in plaatsvindt? "Het is inderdaad verrassend", vertelt directeur van DSW Chris Oomen in het NOS Radio 1 Journaal. Maar volgens hem is er een simpele reden voor de daling. "De zorgkosten in de Miljoenennota voor 2017 zijn te hoog geschat. De kosten vallen mee, doordat de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen en de prijsontwikkeling van de medicijnen is meegevallen." Oomen trekt die conclusie uit recente berekeningen, die DSW zelf heeft laten uitvoeren. "Die vallen mee, en daarnaast geven wij ook iets terug uit onze reserves." Grote maatschappelijke druk Dat is niet het allerbeste idee, vindt gezondheidseconoom Wim Groot. "Er is momenteel een grote maatschappelijke druk op zorgverzekeraars om hun reserves terug te geven aan verzekerden, ook vanuit de Kamer. Het is dus nú een verstandige keuze van DSW, maar op de lange termijn kan dit niet zo blijven." DSW heeft vorige jaren vaak de trend gezet voor andere zorgverzekeraars. Dat zal ook dit jaar weer gebeuren, zegt Groot. "De andere zorgverzekeraars zullen de richting van DSW volgen. Maar die verzekeringen gaan waarschijnlijk geen daling van de zorgpremie invoeren." Groot verwacht dat zij de premie gelijk laten of licht verhogen. "DSW heeft vorig jaar de premie meer verhoogd dan de anderen, daarom hebben zij nu ook een gunstiger resultaat." Een verlaging van 36 euro had ook gekund Volgens Oomen had de premiedaling nog groter kunnen zijn, als er geen tegenvaller was geweest. Vorige maand maakte de zorgverzekeraar bekend dat de verzekeraars te maken hadden met een onverwachte tegenvaller van 400 miljoen euro. "Als die er niet was geweest, was de premie zelfs met 36 euro per jaar verlaagd. DSW verlaagt volgend jaar ook het eigen risico, van 385 euro naar 375 euro. Dat is een symbolische verlaging en...
Download (0 MB)
Geen medeleven Trump met Puerto Rico: 'eiland heeft veel schulden'
26/09 - 2017
President Donald Trump heeft voor het eerst wat uitgebreider gereageerd op de gevolgen van orkaan Maria voor Puerto Rico. In een serie tweets biedt hij geen extra hulp aan, maar wijst hij op de financiële problemen van het eiland. "Puerto Rico, dat al een slechte infrastructuur en enorme schulden had, is in grote problemen", schrijft de president. "Een groot deel van het eiland is vernietigd, terwijl er miljarden dollars aan schulden zijn bij Wall Street en de banken." De Amerikaanse president kreeg al eerder kritiek op zijn gebrek aan medeleven. De orkaan richtte vorige week woensdag al een ravage aan, maar Trump had er nog maar weinig over gezegd. Een dag na de orkaan sprak hij via Twitter de gouverneur van het eiland aan en meldde Trump dat hij aan de bewoners van Puerto Rico denkt. De bijna 3,5 miljoen Puerto Ricanen zijn burgers van de Verenigde Staten, maar het eiland is geen Amerikaanse staat en de inwoners mogen niet meedoen aan de presidents- en Congresverkiezingen. Faillissement In geen van de drie tweets schrijft Trump iets over extra hulp voor het eiland. Er is al wel hulp gestuurd, maar volgens de gouverneur is het onvoldoende. Ook is het buitenlandse schepen vooralsnog niet toegestaan goederen af te leveren op het eiland. Na orkanen Harvey en Irma werd dat wel toegestaan aan de staten Texas en Florida. Puerto Rico heeft met een schuld van 72 miljard dollar faillissement aangevraagd. De regering heeft na de verwoestende orkaan om uitstel gevraagd voor een aantal belangrijke deadlines. Trump heeft Puerto Rico nog niet bezocht, omdat dat nog te gevaarlijk is. Naar verwachting zou dit aan het eind van de week wel kunnen. De orkaan heeft 16 levens geëist op Puerto Rico. Vijf dagen nadat Maria over het eiland raasde is er nog steeds nauwelijks elektriciteit. Het kan meer dan een maand duren voordat het hele netwerk weer in orde is. De vijf nog levende voormalige presidenten van de Verenigde Staten - Jimmy Carter, George Bush sr, Bill Clinton...
Download (0 MB)
Groot stuk Braziliaans regenwoud gered van mijnbouw, althans voorlopig
26/09 - 2017
De Braziliaanse regering heeft een decreet teruggedraaid om een groot natuurreservaat in het Amazoneregenwoud open te stellen voor mijnbouw. Een federale rechter had het presidentiële besluit al geblokkeerd, omdat volgens hem zo'n ingrijpend besluit alleen door het parlement kan worden genomen. President Temer besloot vorige maand 46.000 km2 in de noordelijke deelstaten Amapa en Para open te stellen voor mijnbouw. Het gebied, dat groter is dan Nederland en ten westen van Suriname ligt, is rijk aan goud, ijzer, mangaan en andere mineralen. Het besluit leidde tot een storm van protest van bekende Brazilianen en milieu-activisten. De Braziliaanse groene partij sprak van de grootste aanval op het Amazoneregenwoud in 50 jaar. Ontbossing In reactie op de kritiek wijzigde de regering het besluit, waardoor kwetsbare gebieden beschermd zouden blijven, maar eind vorige maand besloot de rechter er toch een streep door te zetten. Het is de twijfelachtig of het natuurreservaat nu gered is. De regering zegt in een breder kader op de kwestie te willen terugkomen. Volgens de regering moet Brazilië groeien en banen creëren. Daarbij zijn ook investeringen in de mijnbouw belangrijk. Het Amazoneregenwoud heeft een oppervlakte van rum 5 miljoen km2. Door ontbossing is de laatste vijftig jaar bijna 20 procent verloren gegaan. De ontbossing gaat minder hard dan in de vorig eeuw, maar nog altijd wordt zo'n 5000 km2 regenwoud per jaar gekapt.
Download (0 MB)
Meldpunt over bodemvervuiling op COA-terrein Ter Apel
26/09 - 2017
Er komt een meldpunt voor mensen die informatie hebben over de bodemvervuiling onder het COA-terrein in Ter Apel. De website komt deze week online. Dat meldt de onafhankelijke commissie Ter Apel, die sinds de zomer onderzoek doet naar gezondheidsklachten van medewerkers op het terrein van het asielzoekerscentrum. Meerdere medewerkers van het COA zijn ziek; sommigen zitten langdurig thuis. De medewerkers hebben last van benauwdheid, hoge bloeddruk en luchtweginfecties. Dat komt mogelijk door de bodemvervuiling, meldt RTV Noord. Nieuw onderzoek Ook mensen die andere informatie hebben over het terrein kunnen bij het meldpunt terecht. "We hebben al met veel mensen gesproken, maar we kennen niet iedereen. Als iemand iets over het terrein kwijt wil, dan kan dat straks", zegt een van de onderzoekers.
Download (0 MB)
Aanvaring met veerpont op Boven-Merwede, schipper gewond
26/09 - 2017
Op de Boven-Merwede bij Gorinchem is een aanvaring geweest tussen een vrachtschip en een veerpont. De schipper van de pont is gewond geraakt. De matroos is voor de zekerheid ook naar het ziekenhuis gebracht, maar met hem leek het goed te gaan. Aan boord van de pont waren geen passagiers. De veerpont botste rond 07.30 uur op een schip geladen met gips. Vermoedelijk heeft de dichte mist een rol gespeeld bij het ongeluk. Volgens een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zuid-Holland-Zuid hadden hulpdiensten moeite om de locatie te bereiken. De veerpont is inmiddels weer aangemeerd. De voorkant raakte beschadigd. Ook het schip heeft volgens RTV Rijnmond lichte beschadigingen. Over de oorzaak van de aanvaring is nog niks bekend.
Download (0 MB)
De afbouw is ingezet, maar gevaren genoeg: zou een wereld zonder kernwapens kunnen?
26/09 - 2017
Noord-Korea voert kernproeven uit, de Verenigde Staten en Rusland investeren miljoenen in de modernisering van hun kernwapenarsenaal en India en Pakistan willen hun voorraden uitbreiden. Het is vandaag de internationale dag van nucleaire ontwapening, maar in plaats van hun nucleaire arsenalen af te bouwen, lijken kernmachten zich vooral bezig te houden met de versterking ervan. Toch is totale nucleaire ontwapening geen illusie, denkt nucleaire wapendeskundige Sico van der Meer van Instituut Clingendael. "Op dit moment is een wereld zonder kernwapens ver weg, maar het is niet onmogelijk." Van der Meer herinnert aan de afbouw van chemische wapens. "Dat leek ondenkbaar, maar na bijna dertig jaar onderhandelen lukte dat eind jaren negentig toch vrij plotseling." Verdragen Er wordt voortdurend onderhandeld over het verminderen van het aantal kernwapens, maar er is nog geen verdrag waarin ieder land zich kan vinden. Het non-proliferatieverdrag uit 1968 is vooralsnog een van de belangrijkste akkoorden. Daarin is afgesproken dat het aantal kernmachten beperkt zou blijven tot de vijf landen die op dat moment al kernwapens hadden: de Verenigde Staten, Rusland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en China. Maar dat verdrag kon niet verhinderen dat er inmiddels negen kernmachten zijn. "Pakistan, Israël en India ondertekenden het verdrag niet en Noord-Korea trok zich terug." Afgelopen juli werd op een vergadering van de Verenigde Naties een akkoord gesloten over een verbod op kernwapens. Meer dan 120 landen ondertekenden het verdrag, maar uitgerekend de negen kernmachten onthielden zich van stemming. Nederland was als enige NAVO-lid aanwezig bij de vergadering en stemde, ook als enige, tegen het verdrag. "En dat is niet heel gek. Want wat is het nut als de kernmachten niet meedoen? Er moet een betere oplossing komen", zegt Van der Meer. Toch is er sinds 1968 flink ontwapend. Op het hoogtepunt van de Koude Oorlog hadden de kernmachten samen zo'n 70.000 kernwapens, op...
Download (0 MB)
Drie Israëlische beveiligers gedood bij Palestijnse aanslag
26/09 - 2017
Bij de Joodse nederzetting Har Adar op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn drie Israëliërs gedood door een Palestijnse schutter. Een vierde ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens een politiewoordvoerder kwam de 37-jarige dader de nederzetting binnen door mee te lopen met een groep Palestijnse arbeiders, die werden gecontroleerd door veiligheidstroepen. Toen hij opviel, werd de man gedwongen te stoppen. Dat weigerde hij: hij begon te schieten. Hij werd doodgeschoten. De Israëlische president zegt dat het gaat om een "wrede, terroristische aanval". De man had een geldige werkvergunning voor Israel. Schietpartijen Palestijnen hebben sinds september 2015 in totaal 48 Israëliërs gedood, meldt persbureau AP. Dat gebeurde onder meer tijdens steek- en schietpartijen en bij aanvallen met auto's. Ook twee Amerikanen en een Britse toerist kwamen om het leven. Het Israëlische leger heeft in diezelfde periode 255 Palestijnen gedood. Volgens het leger zijn de meesten van hen aanvallers.
Download (0 MB)
Wekdienst 26/9: lagere zorgpremie en mogelijk mailschandaal rond Trump
26/09 - 2017
Goedemorgen, vandaag is de aftrap van de Kinderpostzegelactie en stemmen de Eerste en Tweede Kamer over het eigen risico. Lees verder om te weten wat er vandaag nog meer gebeurt. De dag begint met lokaal kans op mist of laaghangende wolken. Later op de dag breekt de zon door en het wordt 18 tot 20 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van eventuele files en de situatie op het spoor. Wat brengt vandaag? - Vanavond speelt Feyenoord in Napels zijn eerste uitwedstrijd in de Champions League. De fans mogen niet bij de wedstrijd zijn vanwege een verbod. Toch zijn er gisteren al supporters gesignaleerd. De Italiaanse autoriteiten zijn de wedstrijd tegen AS Roma, twee jaar geleden, nog niet vergeten. Daarbij richtten Feyenoord-hooligans voor ongeveer 8 miljoen euro schade aan in de stad. - De Consumentenbond wil dat alle ziekenhuizen en zorgverzekeraars vanaf 1 januari 2018 hun tarieven openbaar maken. De Consumentenbond vindt dat mensen honderden euro's per jaar kunnen besparen door bewuster om te gaan met hun eigen risico. En dat kan alleen als de klant inzicht krijgt in de kosten. - De Franse president Emmanuel Macron houdt rond 15.00 uur een toespraak over de toekomst van de Europese Unie. Hij komt naar verluidt met een tienpuntenplan met voorstellen voor onder meer het versterken van de Europese economie. Macron houdt zijn toespraak op de Sorbonne-universiteit in Parijs, met in het publiek Europese studenten. - Het eigen risico wordt vandaag behandeld door de Eerste en Tweede Kamer. De verwachting is dat het eigen risico op 385 euro blijft. De onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie spraken vorige week af namelijk af dat het eigen risico niet omhooggaat. - Linda de Mol geeft vandaag het startschot voor de Kinderpostzegelactie 2017. De Mol bestelt als allereerste kinderpostzegels bij kinderambassadeur Luca (12). Vanaf woensdag gaan 160.000 kinderen langs de deuren om kinderpostzegels te verkopen om zo kwetsbare kinderen...
Download (0 MB)