NOS

NOS Nieuws
NOS Nieuws
Britse oud-militair verstopt zich maanden in Franse bossen
24/05 - 2018
In de bossen bij het West-Franse plaatsje Surin heeft de politie een voormalige Britse militair opgepakt die zich vijf maanden lang in de bossen had verschanst. De 51-jarige man had zich verstopt nadat hij tot 15 maanden cel was veroordeeld voor zo'n 40 inbraken in de omgeving van het plaatsje. Volgens de omroep France 3 bivakkeerde de man vijf maanden lang in een gecamoufleerde tent, helemaal verstopt tussen de bossen en takken. Tussen zijn verblijf in de bossen door, ging de oud-militair rustig door met zijn rooftocht. Uiteindelijk vond de politie hem toen de kapotte takken in het bos begonnen op te vallen. Schrik In de schuilplaats van de man vonden agenten meer dan 200 gestolen spullen, zoals camera's, computers en sieraden. Opvallend genoeg had de man in zijn onderkomen ook een tv staan die werkte op een accu, uiteraard ook gestolen. Vermoedelijk leefde hij dagelijks op het voedsel dat andere mensen in hun huis hadden staan. In Surin zat de schrik er door de inbraakgolf goed in. "Een echtpaar is acht keer beroofd", zegt de burgemeester in Franse media. "Ze hadden een metalen poort in hun keuken geplaatst om hem maar buiten te houden. Iedere keer als hij inbrak hadden ze net hun koelkast bijgevuld." De oud-militair heeft waarschijnlijk zijn militaire vaardigheden gebruikt voor het opbouwen van zijn tent. Hij zit vast en moet niet alleen zijn celstraf voor de vorige inbraken uitzetten, maar krijgt ook een nieuw proces voor de nieuwe inbraken.
Download (0 MB)
Amnesty: duizenden vrouwen en meisjes verkracht door leger Nigeria
24/05 - 2018
Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt dat duizenden vrouwen en meisjes in Nigeria zijn verkracht door leden van het regeringsleger. Dat gebeurde volgens Amnesty in afgelegen kampen, waar zowel Nigeriaanse militairen als leden van een militie waar het leger mee samenwerkt de vrouwen naartoe brachten. In het rapport They betrayed us beschrijft Amnesty hoe vrouwen en meisjes in de afgelegen kampen zijn verkracht, soms in ruil voor voedsel. Het gaat om vrouwen en meisjes die eerst leefden in dorpen die in handen waren van de islamitische terreurbeweging Boko Haram, maar vervolgens door het Nigeriaanse leger werden heroverd. Veel bewoners werden gedwongen om naar de kampen te gaan. Amper voedsel De bewoners van de kampen in Nigeria hadden meer dan een jaar amper voedsel, van begin 2015 tot midden 2016. Pas toen kwam humanitaire hulp op gang. Honderden, maar mogelijk zelfs duizenden mensen stierven in het Bama Hospital-kamp. Op satellietbeelden is te zien dat de begraafplaats van het kamp zich snel uitbreidde. De mensen die Amnesty sprak, zeggen dat vijftien tot dertig mensen per dag stierven door honger en ziektes. Ook in andere kampen kwamen dagelijks mensen om het leven. "Mensen sterven, er is altijd een begrafenis, begrafenis, begrafenis. Ik dacht dat het op een dag weleens de mijne zou kunnen zijn", zegt een vrouw in het rapport. De uitgehongerde vrouwen kregen in die periode voedsel van de militairen en milities, maar moesten daarvoor in ruil seks hebben met mannen. "Een man van de milities bracht me eten", zegt een 20-jarige vrouw in het rapport. "Hij verkrachtte me en zei dat we nu man en vrouw moesten zijn." "Het is absoluut schokkend dat mensen die al zoveel hebben geleden onder Boko Haram, veroordeeld worden tot misbruik door Nigeriaanse militairen", zegt de directeur van Amnesty in Nigeria. "De autoriteiten hadden de vrouwen en meisjes moeten beschermen. In plaats daarvan moesten ze zich laten verkrachten, om te voorkomen dat ze van de honger...
Download (0 MB)
Uber stopt definitief met zelfrijdende auto's in Arizona
24/05 - 2018
Taxidienst Uber gaat niet verder met een testproject met zelfrijdende auto's in de Amerikaanse staat Arizona. Het bedrijf doet dat na een ernstig ongeluk met een van de zelfrijdende auto's in maart, waarbij een 49-jarige vrouw om het leven kwam. Het taxibedrijf had alle zelfrijdende voertuigen na het ongeluk al van de weg gehaald, nadat Arizona de vergunning had ingetrokken. De auto's keren nu ook niet meer terug, blijkt uit een interne mail die in handen is van de website Ars Technica. Uber had in Arizona ongeveer de helft van z'n 200 zelfrijdende auto's rijden. "We hebben het lastige besluit genomen om met ons werk in Phoenix te stoppen", schrijft het hoofd van de Uber-afdeling voor zelfrijdende auto's. "Maar we stoppen niet met de zelfrijdende auto. We werken aan een terugkeer op de weg, in Pittsburgh." Ook wil Uber gaan testen in San Francisco, waar het bedrijf zijn hoofdkantoor heeft. Het gaat volgens Uber wel om een veel kleinere proef dan het bedrijf nu doet. Ook wil het taxibedrijf verder met testritten in Californië. Door het beëindigen van de proef verliezen ongeveer 300 mensen hun baan. Uber bracht in maart beelden van het ongeluk naar buiten: Het taxibedrijf kwam gisteren wel met betere cijfers dan een jaar geleden. Het bedrijf bracht zijn verlies in het eerste kwartaal terug met bijna de helft: Uber verloor 312 miljoen dollar, veel minder dan de 598 miljoen euro vorig jaar. De omzet nam met zo'n 73 procent toe en ging van 1,5 miljard dollar naar 2,6 miljard dollar.
Download (0 MB)
CBS: meer wietteelt dan eerder gedacht
24/05 - 2018
De economische waarde van de wietteelt in Nederland blijkt een stuk groter dan in eerste instantie werd gedacht. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat economische cijfers uit 2015 opnieuw heeft bestudeerd. Het CBS dacht dat de pakkans van het produceren van cannabis 40 procent was, maar uit informatie van de politie blijkt dat een pakkans van 20 procent realistischer is. Bovendien blijkt dat de jaarlijkse wietproductie 2,3 miljard euro méér toevoegt aan de economie dan eerder werd aangenomen. In totaal zijn alle illegale activiteiten goed voor een bijdrage van 4,8 miljard euro aan de economie. EU-afdracht Uit de zogenoemde 'gereviseerde cijfers' blijkt ook dat de Nederlandse economie een procent groter is dan gedacht. Mogelijk heeft dat ook gevolgen voor de afdracht die Nederland moet doen aan de Europese Unie, die gebaseerd wordt op de omvang van de economie. Pas later dit jaar wordt daarover meer duidelijkheid verwacht: het CBS publiceert in juni nog de herziene cijfers uit de periode tot het eerste kwartaal van dit jaar, en ook kijkt de EU nog naar soortgelijke nieuwe cijfers in andere lidstaten.
Download (0 MB)
'Muitende Turkse officier krijgt definitief asiel Griekenland'
23/05 - 2018
Een van de acht Turkse officieren die naar Griekenland waren gevlucht na de mislukte coup in 2016, krijgt definitief asiel. Dat heeft de hoogste Griekse bestuursrechter bepaald, melden Griekse media. De uitspraak is waarschijnlijk een voorbode voor het verloop van de procedure tegen de zeven andere officieren. Uitlevering van de acht officieren werd al eerder geblokkeerd door het Griekse hof. De Turkse president Erdogan heeft herhaaldelijk gevraagd om uitlevering van de acht mannen, die volgens Ankara betrokken waren bij de poging zijn regering omver te werpen. In Turkije zijn de militairen al schuldig bevonden aan hoogverraad. Moeizame relatie Het verblijf van de militairen in Griekenland zet de toch al moeizame diplomatieke verhoudingen tussen Turkije en Griekenland onder druk. Ook Griekenland zit daarom in zijn maag met de officieren en wilde de mannen uitleveren. Maar het Griekse Hof ging daar voor liggen: de rechter acht het aannemelijk dat de mannen in Turkije een oneerlijk proces wacht en worden gemarteld. Turkije heeft twee Griekse soldaten in hechtenis. Erdogan wil hen uitruilen met de acht dissidenten, die overigens zelf zeggen dat zij niets te maken hebben met de coup.
Download (0 MB)
Celstraf geëist tegen rellende Utrechtsupporter bij bekerfinale 2016
23/05 - 2018
Justitie heeft vier maanden celstraf geëist tegen een FC Utrechtsupporter die betrokken zou zijn bij rellen rond de bekerfinale tegen Feyenoord in 2016. De 31-jarige man heeft volgens het Openbaar Ministerie brandende fakkels gegooid naar Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. De man, die in Rotterdam woont, zegt dat hij niet de bedoeling had om Vermeer te raken. "Ik gooide met een lullig boogje en hij stond op de rand van het strafschopgebied." Op camerabeelden is wel te zien dat de man gooit, maar niet hoe ver Vermeer daarvandaan stond. Justitie denkt dat de man onder invloed was van drank en drugs. Dat zou voor veel FC Utrechtfans hebben gegolden die dag. De officier van justitie citeerde een ervaren ME'er die ook lesgeeft op de politie-academie over dit soort geweld. "Hij zei dat hij zo'n opgefokte sfeer onder de Utrecht-aanhang zelden had gezien. Het gebruik van drank en drugs maakte hij op uit hun bloeddoorlopen ogen en grote pupillen." Ook werkstraf geëist Behalve de fakkelgooier stonden nog acht FC Utrechtfans voor de rechter. Zij zouden geweld hebben gebruikt tegen Feyenoordsupporters, stewards, de politie én de eigen aanhang. De strafeisen varieerden van kortere celstraffen tot taakstraffen, meldt RTV Rijnmond. Donderdag staan drie Feyenoordaanhangers terecht. Ook zij zouden geweld hebben gebruikt tijdens de bekerfinale. De rechtbank doet in alle zaken op 8 juni uitspraak. Alle verdachten hebben van de KNVB al een stadionverbod gekregen.
Download (0 MB)
Rel over Belgische kunstprijs met alleen witte mannelijke genomineerden
23/05 - 2018
De vier genomineerden voor de belangrijkste kunstprijs van België hebben zich teruggetrokken. Ze willen de Belgian Art Prize niet meer omdat het feit dat ze allemaal witte mannen van middelbare leeftijd zijn, heeft geleid tot grote verontwaardiging binnen de kunstwereld. Kunstenaars, directeuren en werknemers uit de kunstsector vinden zo'n selectie niet meer van deze tijd en schreven een open brief. Deze is inmiddels bijna 800 keer ondertekend en daarmee een hot topic binnen de Belgische kunstwereld, schrijft De Morgen. De vier genomineerden - Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer, Gabriel Kuri en het duo Jos De Gruyter en Harald Thys - schrijven in een verklaring dat ze geloven dat de jury professioneel, betrokken en ethisch een keuze heeft gemaakt. Maar toch trekken ze zich terug. "Bij het aanvaarden van de nominatie veronderstelden we simpelweg dat we beoordeeld zouden worden op basis van onze artistieke benadering of de inhoud van ons werk", schrijven de kunstenaars in de verklaring. "Nu worden we gemakshalve gereduceerd tot heteroseksuele, geprivilegieerde, blanke Brusselaars van middelbare leeftijd." Artistieke inhoud De kunstenaars zeggen het te betreuren dat er nauwelijks aandacht is voor de artistieke inhoud van hun werk. Nu ze zich hebben teruggetrokken, hopen ze dat het debat weer zal gaan over "het ondersteunen en onderschrijven van het belang van kunst". De organisatie van de Belgian Art Prize schrijft in een reactie dat ze tegen elke vorm van discriminatie zijn en dat de prijs is bedoeld om getalenteerde en toonaangevende kunstenaars te ondersteunen. Bij de selectie van de genomineerden is volgens de organisatie niet gekeken naar man-vrouw-verhoudingen, nationaliteit of andere niet-artistieke aspecten, maar puur naar hun artistieke werk. De organisatie blijft dan ook achter de keuze voor de genomineerden staan. Wel wijst de organisatie erop dat de prijs vorig jaar naar Otobong Nkanga ging, een kunstenares die geboren werd in Nigeria.
Download (0 MB)
Kinderen leveren oud explosief in bij balie Roermondse jachthaven
23/05 - 2018
Kinderen hebben in Roermond een explosief gevonden dat waarschijnlijk uit de Tweede Wereldoorlog komt. Ze hebben het projectiel ingeleverd bij de balie van jachthaven Hatenboer. De granaat is tijdelijk op de stoep bij de jachthaven neergelegd. In de buurt ligt ook een restaurant, maar een woordvoerder van de politie zei tegen 1Limburg dat ontruiming niet nodig is. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft het explosief volgens een woordvoerder van de jachthaven aan de Duitse grens tot ontploffing gebracht. Hoe de kinderen het explosief hebben gevonden weet de politie nog niet precies.
Download (0 MB)
Goedgekeurde premier Conte wil 'de advocaat zijn van alle Italianen'
23/05 - 2018
De door de Italiaanse coalitie voorgedragen premier Giuseppe Conte is goedgekeurd door president Sergio Mattarella. De 53-jarige Conte geldt als compromispremier van het rechtse Lega en de anti-establishmentpartij Vijfsterrenbeweging. De hoogleraar privaatrecht wil "de advocaat zijn van alle Italianen". De populistische coalitie die hij vertegenwoordigt, staat sceptisch tegenover de Europese Unie. Conte zegt bereid te zijn samen te werken met Europese en internationale bondgenoten. Tegelijkertijd benadrukte hij dat hij zich voorbereidt om de belangen van de Italianen te verdedigen. Conte was bij de afgelopen verkiezingen geen kandidaat, maar is wel al langer betrokken bij de Vijfsterrenbeweging. Hij hield zich in een schaduwkabinet van de partij bezig met juridische zaken. Vanwege Contes geringe politieke ervaring had president Mattarella langer de tijd genomen voor zijn benoeming. Hij wilde extra overleggen met de voorzitters van het parlement. De komende tijd moet Conte een ministerraad vormen. Die moet weer worden goedgekeurd door het parlement. Onrustig Op de financiële markten is het onrustig sinds duidelijk is dat Italië een populistische regering krijgt met Lega en de Vijfsterrenbeweging. De coalitie wil onder meer de pensioenleeftijd verlagen, een soort basisinkomen invoeren en de belastingen verlagen. Daardoor dreigt het land zich alleen maar verder in de schulden te steken, wordt gevreesd.
Download (0 MB)
Joelia Skripal: herstel van zenuwgas-aanval gaat langzaam en is pijnlijk
23/05 - 2018
"We hebben zoveel geluk gehad dat we deze moordaanslag hebben overleefd", zegt Joelia Skripal (33). Samen met haar vader, de oud-dubbelspion Sergej Skripal, werd ze begin maart in het Britse Salisbury vergiftigd met zenuwgas. Vandaag verbrak ze voor het eerst de stilte, in een gesproken verklaring tegen het Britse persbureau Reuters, op een geheim gehouden locatie. Bekijk hieronder een deel van haar verklaring: Ze sprak in het Russisch en ondertekende na afloop een naar eigen zeggen zelf geschreven verklaring op papier, om de echtheid van haar woorden te bewijzen. Pijnlijk en deprimerend "Na twintig dagen in coma te hebben gelegen, kreeg ik het bericht dat we mogelijk zijn vergiftigd", zei Skripal. Details over de intensieve behandelingen die ze moest ondergaan om de vergiftiging te bestrijden, wil ze niet geven. "Wel dat het gaat om invasieve, extreem pijnlijke en deprimerende behandelingen." Op 10 april werd Joelia uit het ziekenhuis ontslagen, al wordt ze nog steeds elke dag behandeld. Haar vader mocht pas afgelopen vrijdag het ziekenhuis verlaten. Enorme veranderingen Joelia probeert nu om te gaan met de enorme veranderingen in haar leven, op zowel fysiek als emotioneel gebied. Daarom kijkt ze niet verder vooruit dan één dag. "En ik wil ook mijn vader helpen totdat hij volledig is genezen." Hoewel volgens de Britten de Russen achter de aanval op Skripal en haar vader zitten, wil Joelia op termijn toch terug naar Rusland. De hulp die haar is aangeboden door de Russische ambassade slaat ze voorlopig af. In haar verklaring benadrukte Skripal nog eens dat niemand namens haar of haar vader spreekt en dat zij dat alleen zelf doen. Ook vroeg ze om privacy voor haar en haar vader. "We hebben tijd nodig om te leren omgaan met wat er met ons is gebeurd."
Download (0 MB)
'Philip Roth creëerde een nieuw jargon en ontmaskerde de Amerikaanse droom'
23/05 - 2018
De vandaag overleden Amerikaanse auteur Philip Roth wordt beschouwd als een van de grootste schrijvers van het naoorlogse Amerika. Dat hij nooit de Nobelprijs voor de literatuur kreeg is voor emeritus hoogleraar Amerikaanse literatuur Kristiaan Versluys onverteerbaar. "Het Nobelcomité heeft voor mij alle krediet verloren", zei hij in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Degene die er echt boven uitsteekt, al vele jaren, en een aantal meesterwerken heeft geschreven die de tijd zullen doorstaan, die laat men links liggen? Onbegrijpelijk, een schande." Verplichte kost Voor de studenten van Kristiaan Versluys aan de universiteit van Gent waren de boeken van Philip Roth dan ook verplichte kost. Vooral vanwege de taal en de stijl die Roth hanteerde. "Hij heeft een nieuw soort literaire taal in het leven geroepen", vertelt Versluys. "Hij is er met name in geslaagd de meer verheven literaire taal te combineren met het 'slang' en het meer vulgaire taalgebruik dat hij tegengekomen was toen hij als kind op de zandpleintjes van Newark honkbal speelde. Hij heeft van die twee een soort turbomengeling gemaakt en dat is het eerste wat aanspreekt en wat zijn kracht uitmaakt." Daarnaast wist hij volgens Versluys een heel goed beeld te geven van de samenleving in de Verenigde Staten, tegen de achtergrond van het einde van de vorige eeuw "met het wegvallen van de vaste waarden en het wegkwijnen van religie als ankerpunt. Wat overbleef was een dolende, zoekende, twijfelende mens." Schone schijn Ook zijn Joodse achtergrond was een belangrijk thema in zijn literaire werk. "De Joden in het Amerika van na de oorlog, probeerden zo snel en geruisloos mogelijk te integreren. Ze wilden natuurlijk niet tegenkomen wat men in Europa gezien had, namelijk dat ze het zwarte schaap werden", zegt Versluys. In zijn boeken legde Roth bloot dat dit in feite schone schijn was. "De Joden in Amerika waren in zekere zin model-immigranten. Maar tegelijkertijd waren er ook familievetes, jaloersheid, gierigheid...
Download (0 MB)
@realDonaldTrump mag critici niet meer blokkeren
23/05 - 2018
Een rechter in New York heeft besloten dat president Trump zijn critici op Twitter niet meer mag blokkeren. Het blokkeren is in strijd met het eerste amendement van de Amerikaanse grondwet: het recht op meningsuiting, vindt de rechter. Door het blokkeren zou Trump zich niet aan de grondwet houden. "En niemand staat boven de wet, ook de president niet", aldus de rechter. De president gebruikt zijn Twitter-account namelijk als presidentieel account, niet als een privé-account, en alle tweets zijn daarom onderdeel van een publiek forum. Waarop iedereen mag reageren: of dat nou met kritiek of lof is, zegt de rechter. De rechtszaak werd aangespannen door het Knight First Amendment Instituut van Columbia University en zeven mensen die daadwerkelijk door Trump geblokkeerd zijn nadat ze kritiek op de Amerikaanse president hadden geleverd. 'Corrupt en incompetent' Een van de geblokkeerde mensen is schrijver Philip Cohen. Hij reageerde op een van Trumps tweets met een bewerkte foto waarin hij de president een "corrupte incompetente autoritair persoon" noemde. Trump wordt aangeraden om zijn Twitter-critici te 'muten' in plaats van te blokkeren. De Amerikaanse president heeft nog niet gereageerd op de uitspraak. Ook niet op Twitter.
Download (0 MB)
Turkse lira in vrije val, centrale bank grijpt in
23/05 - 2018
Precies een maand voor de Turkse verkiezingen dreigt een financiële crisis in Turkije. In een maand tijd is de Turkse lira maar liefst 14 procent gedaald ten opzichte van de euro. Deze week sloeg die trend door: de munteenheid lijkt nu in vrije val. Dat heeft grote gevolgen voor de mensen in Turkije. Op sociale media gaat het al dagen over de laatste wisselkoersen. Veel Turken staan voor een groot dilemma: moeten zij hun spaargeld zo snel mogelijk omwisselen naar dollars of euro's, of toch nog maar even wachten? Turkse economische instellingen proberen de gemoederen te bedaren. Om vertrouwen uit te stralen maakte de belangrijkste beurs in Istanbul bekend dat het zijn fondsen om zal wisselen naar Turkse lira's. Er is geen reden tot zorgen, liet Istanbul Borsa weten, de inflatie komt alleen maar door onnodige speculatie. Dat is regelrechte onzin, stelt econoom Mustafa Sönmez. "Dat weten ze op de beurs ook wel. We kunnen niet eens zeker weten of de maatregel daadwerkelijk is doorgevoerd, of alleen voor de schijn." Volgens Sönmez zat de huidige koerskeldering er al maanden aan te komen. "Buitenlandse investeerders verliezen hun vertrouwen in Turkije. Er mag dan wel economische groei zijn, maar alle andere cijfers zijn zorgelijk: de werkeloosheid is hoog, de publieke schulden enorm en de inflatie blijft doorzetten." Het verlies in vertrouwen hangt ook samen met uitspraken van president Erdogan, aldus Sönmez. Zo gaf Erdogan vorige week aan de onafhankelijkheid van de Turkse Centrale Bank te willen inperken als hij op 24 juni opnieuw verkozen wordt tot president. "Dat is zorgelijk voor investeerders. Zij hopen juist dat de Centrale Bank de inflatie kan beteugelen door de rentes te verhogen." Het lijkt erop dat Erdogan toch geschrokken is van deze koersval. In ieder geval heeft de centrale bank bekendgemaakt dat het rentetarief opgeschroefd wordt met 3 procentpunt naar 16,5 procent. Dit terwijl Erdogan eerder duidelijk liet weten dat hij geen voorstander is van het...
Download (0 MB)
Americanfootballspelers mogen niet meer knielen tijdens het volkslied
23/05 - 2018
Americanfootballteams kunnen voortaan rekenen op een boete als hun spelers protesteren tijdens het Amerikaanse volkslied door te knielen of te gaan zitten. Dat blijkt uit nieuwe regels van de Americanfootballcompetitie NFL. Het nieuwe beleid is gemaakt nadat steeds meer overwegend zwarte spelers op deze manier hadden geprotesteerd tegen politiegeweld in de VS en later tegen president Donald Trump, die op Twitter fel gekant was tegen de "respectloze" footballspelers. Het geknielde protest werd geïnitieerd door quarterback Colin Kaepernick van de club San Francisco 49ers in 2016 en duurde vorig seizoen voort. Het leidde tot een nationaal debat in de VS over het recht op protest. Trump reageerde een aantal keer fel op de protesten. Hij verweet de spelers een gebrek aan vaderlandsliefde en vroeg om het ontslag van "klootzakken die de vlag verachten", wat de protesten alleen maar deed oplaaien. In 2017 protesteerden zeker 200 spelers tegen hem. Veel teameigenaren stonden in eerste instantie achter hun spelers. Maar dat veranderde toen het spelersprotest in toenemende mate leidde tot slechte publiciteit voor hun sport en dalende sponsorinkomsten. Gezamenlijk zijn zij nu toch tot de nieuwe regels gekomen. "Het is onfortuinlijk dat de protesten gezorgd hebben voor de valse veronderstelling dat veel spelers niet-patriottistisch zouden zijn", schrijft NFL-commissaris Roger Goodell nu in de verklaring over de regels. Met het besluit protest van het veld te verbannen hoopt hij dat de "focus op het spel" terugkeert. Volgens de nieuwe regels, die zijn opgesteld zonder de spelersbond NFLPA te raadplegen, wordt het verplicht te staan als het volkslied speelt, maar mogen spelers wel in de kleedkamer blijven. Dat laatste was voorheen niet het geval. De clubs, en niet de spelers, kunnen een boete krijgen als de regels worden overtreden. De NFLPA zegt bestudeert de nieuwe regels nog maar kondigt nu al aan waarschijnlijk beroep aan te tekenen. Kaepernick heeft overigens nog altijd...
Download (0 MB)
Wetenschappers blijven zoeken: bestaat 'Nessie' echt?
23/05 - 2018
Bestaat 'Nessie' echt? Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland zitten klaar om het mysterie van het monster van Loch Ness na eeuwen te ontrafelen. Volgende maand zal een team van de Universiteit van Otago de Schotse wateren induiken om te zoeken naar prehistorisch dna. In de loop der jaren zijn al talloze onderzoeken uitgevoerd waarin werd gezocht naar bewijs voor het monster. Dit keer pakken de onderzoekers het anders aan dan hun voorgangers. Volgens de onderzoekers laat een levend wezen kleine stukjes dna achter van huid, schubben, veren, vacht, uitwerpselen en urine achter wanneer het zich verplaatst. Als ze dat dna in het meer opsporen, kan het worden vergeleken met dat van 100.000 verschillende organismen in databases. De resultaten zullen vergeleken worden het water van de nabijgelegen meren. Al honderden jaren gaan er geruchten dat er in Loch Ness een enorm watermonster leeft. Er zijn veel onduidelijke foto's van het beest gemaakt, maar het bestaan ervan is nooit bewezen. De eerste waarnemingen stammen uit de zevende eeuw. De mythe trekt veel toeristen naar het Schotse meer. In 1934 lukte het de Britse arts Robert Kenneth Wilson een silhouet vast te leggen. Aanvankelijk zag men de foto als bewijs voor het bestaan van het monster, maar al gauw bleek het te gaan om een speelgoedonderzeeër. Er volgden nog vele opnames van het mogelijke 'monster', maar tot op de dag van vandaag is niet duidelijk om wat voor wezen het precies gaat. De Nieuw-Zeelandse onderzoekers zoeken overigens niet alleen naar Nessie. "Het zoeken naar bewijs is het haakje van dit onderzoek, maar verder hopen we een buitengewone hoeveelheid nieuwe kennis op te doen over organismen die in Loch Ness wonen", zegt een van de onderzoekers.
Download (0 MB)
Omroep Brabant boos om 'nepnieuws' gemeente Bergen op Zoom
23/05 - 2018
Omroep Brabant baalt van een actie van de gemeente Bergen op Zoom. Die stuurde in april bewust nepnieuws de wereld in, stelt de omroep. Hoofdredacteur Renzo Veenstra wil dat de gemeente tekst en uitleg komt geven. Bergen op Zoom kondigde in april aan dat er een eeuwenoud boek was gevonden, ingemetseld onder plavuizen in het museum Markiezenhof. Het museum is dicht voor restauratie en het boek zou bij onderhoudswerk tevoorschijn zijn gekomen. Experts gingen aan de slag om de inhoud te onderzoeken. Omroep Brabant deed verslag van de opvallende vondst, compleet met een woordvoerder van het Markiezenhof. Nu blijkt het een publiciteitsstunt te zijn, op poten gezet door de gemeente. Nepnieuws wil Bergen op Zoom het niet noemen. "Dit gaat verder dan een 1 aprilgrap. We hebben de balans gezocht tussen de waarheid en het aantrekkelijk maken van verhalen." Kom dat maar eens uitleggen, schrijft hoofdredacteur Veenstra op de website van Omroep Brabant. "Om voor de gek gehouden te worden is tot daaraan toe. Maar dat dat door de gemeente gebeurt (en volgehouden wordt) is op zijn minst kwalijk te noemen." Veenstra gaat ervan uit dat het gemeentebestuur langskomt. "Wij zenden dat dan uit zodat jullie, ons publiek, mee kunnen kijken en luisteren."
Download (0 MB)
Brandweer haalt opkomsttijden niet, maar dat heeft nauwelijks gevolgen
23/05 - 2018
In alle veiligheidsregio's behalve één haalt de brandweer de afgesproken opkomsttijd niet, en doet er dus langer over om bij een brand te komen dan was vastgelegd. "Zorgwekkend," noemt minister Grapperhaus de overschrijdingen in een brief aan de Tweede Kamer omdat de tijden wettelijk zijn vastgelegd. Maar in het onderzoeksrapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid naar brandbestrijding in de 25 veiligheidsregio's staat ook dat die afgesproken opkomsttijden lang niet altijd realistisch zijn. De brandweerzorg aan burgers hoeft niet te worden verbeterd, wel moeten de opkomsttijden opnieuw en realistischer worden vastgesteld. Op die manier kunnen gemeenten beter zien waar de aanrijtijden echt niet kunnen worden gehaald, en voor bepaalde objecten andere maatregelen nemen zoals meer brandpreventie. De minister neemt deze adviezen en aanbevelingen over, maar vindt dat in de tussentijd de brandweerkorpsen wel de huidige regels moeten naleven. Tekort aan vrijwilligers Een groter probleem bij de brandbestrijding door de brandweer blijft het tekort aan vrijwilligers. In heel veel kazernes krijgt de brandweer de gaten in het rooster niet vol, zeker niet op impopulaire tijden. Dit leidt ertoe dat in sommige veiligheidsregio's soms met vier in plaats van zes brandweerlieden wordt uitgerukt, of soms met twee als de brand klein is. Mogelijk leidt dat tot een lichte verslechtering van de brandweerzorg, maar zeker is dat niet, zegt de Inspectie. Grapperhaus belooft binnenkort met maatregelen te komen om meer vrijwilligers te trekken, zoals in het regeerakkoord is afgesproken. Hij doet dat op basis van een belevingsonderzoek dat onlangs is gehouden onder de vrijwilligers. Brand voorkomen en beperken Organisatie Brandweer Nederland is blij dat de minister wil kijken naar realistischer opkomsttijden. Sneller dan nu ter plaatse zijn gaat niet, volgens de organisatie. Alleen kijken naar snelle opkomsttijden is volgens de brandweer achterhaald. Het is net zo belangrijk om branden...
Download (0 MB)
'Honderdduizenden routers gehackt, mogelijk voor aanval bij Champions League'
23/05 - 2018
Een buitenlandse regering heeft honderdduizenden routers gehackt, stelt de beveiligingstak van het Amerikaanse techbedrijf Cisco, Talos. Mogelijk is dat ter voorbereiding van een digitale aanval. Vooral in Oekraïne staan veel getroffen routers, apparaten waarmee gebruikers toegang krijgen tot het internet. Volgens de Oekraïense geheime dienst maken de gehackte apparaten onderdeel uit van een 'enorme digitale aanval' die bij de finale van de Champions League aanstaande zaterdag is gepland. Dat meldt de dienst tegenover Sky News. De finale wordt gehouden in de Oekraïense hoofdstad Kiev. De dienst stelt dat Rusland achter de gehackte routers zit. De aanval zou zijn bedoeld om de 'situatie tijdens de finale te destabiliseren'. Oekraïne heeft een conflict met Rusland, onder meer over de Krim-regio. Talos kan niet bevestigen dat Rusland achter de aanval zit. "Maar we denken dat het gaat om de hackersgroep APT28", zegt Martin Lee van Talos. De groep zou ook achter aanvallen op de NAVO, het Witte Huis en de Amerikaanse Democraten zitten en is eerder gelinkt aan Rusland. Bovendien waarschuwden de Amerikaanse en Britse overheden vorige maand nog dat Rusland zich schuldig maakt aan het hacken van routers. Aantallen werden destijds niet genoemd. Doel onbekend Wat het doel is van de hacks, is niet geheel duidelijk: er zijn meerdere doelen mogelijk. Het gaat in ieder geval om routers die zijn geschikt voor thuisgebruik en in kleine bedrijven, en niet om zakelijke systemen. Het virus waarmee de routers worden getroffen, stelt de aanvallers in staat om ze in één klap onbruikbaar te maken. Daarmee zouden honderdduizenden mensen zonder internet kunnen komen te zitten, wat voor onrust kan zorgen. Hoewel het leeuwendeel van de getroffen apparaten in Oekraïne staat, heeft dat ook gevolgen voor geïnfecteerde slachtoffers in 53 andere landen. "Ook in Nederland staan getroffen routers", aldus Lee. Een exact aantal kan hij echter niet geven. Industriële systemen Het virus...
Download (0 MB)
ASN Bank gooit Heineken uit fonds vanwege promotiemeisjes
23/05 - 2018
ASN Bank stopt met aandelen Heineken in zijn duurzame aandelenfonds. De bank reageert daarmee op eerdere onthullingen dat promotiemeisjes van Heineken in Afrika tot seks zijn gedwongen bij het binnenhalen van contracten. In het eerder dit jaar verschenen boek Bier voor Afrika beschrijft auteur Olivier van Beemen dat die zogenaamde promotiemeisjes geregeld seksueel worden lastiggevallen. In sommige gevallen zijn ze onder druk gezet om seks te hebben met hoge functionarissen van klanten van Heineken. ASN heeft hierover gesprekken gevoerd met Heineken. De bank ziet op dit moment echter nog te weinig verandering in de situatie. Daarom is Heineken nu uit het fonds van duurzame aandelen gehaald. Regels Heineken laat in een reactie weten dat er wordt gewerkt aan verbetering van de werkomstandigheden van de promotiemeisjes. Het biermerk zegt lokaal concrete stappen te nemen om misbruik te voorkomen. Er worden regels opgesteld en het lokale management moet meer oog hebben voor de positie van de promotiemeisjes. "We hopen dat de resultaten van onze stappen voor ASN aanleiding zullen zijn om Heineken in de toekomst weer in zijn duurzame beleggingsfondsen op te nemen", aldus een woordvoerder van Heineken. Liefdesrelatie Op de laatste aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar liet Heineken-topman Jean-François van Boxmeer weten dat de brouwer intern onderzoek doet naar de ongewenste inzet van promotiemeisjes in veertien Afrikaanse landen. De topman erkende ook dat hij als twintiger zelf een liefdesrelatie heeft gehad met zo'n meisje. Volgens de topman was dat met wederzijdse instemming.
Download (0 MB)
Ruiten hindoetempel Schilderswijk ingegooid
23/05 - 2018
De ruiten van een hindoetempel in Den Haag zijn vannacht ingegooid. Volgens het bestuur van de stichting uit de Schilderswijk is het gebedshuis bewust het doelwit van vandalen geweest. In de tempel zijn straatstenen gevonden waarmee twee ramen aan diggelen zijn gegooid. "De daders hebben goed hun best gedaan, want beide ramen hebben dubbelglas", zegt voorzitter Siddarth Ramdhani van de stichting Sanatan Dharm Mahila Samaj. Hij denkt dat de stenen uit de speeltuin aan de overkant van de Mijtensstraat zijn gehaald, zegt hij tegen Omroep West. Hij legt ook de relatie met de ramadan. Volgens Ramdhani is de hindoetempel al vaker doelwit geweest. "Niet alleen tijdens de ramadan, maar ook tijdens onze eigen religieuze festiviteiten worden wij lastiggevallen door jongeren." Politieonderzoek De politie is voorzichtiger. "We zijn op de hoogte van de vernieling en er is aangifte van gedaan. We doen nu onderzoek en hebben nog geen conclusie over daders of motief", zegt een woordvoerder.
Download (0 MB)