Introductie

Deze IMT-pagina vormt een introductie tot de basisprincipes van TYPO3. Na het lezen van deze pagina's heb je een idee over het vullen van een website middels TYPO3. Er bestaan meerdere mogelijkheden om content in te voeren, maar in sommige gevallen is er een bedoelde manier. Dit is afhankelijk van de website waar op dat moment aan gewerkt wordt. Deze site benadert een algemene invalshoek en laat zien hoe een website gevuld kan worden.

Algemene beginselen

TYPO3 is verdeeld in twee gedeeltes: de backend en de frontend.

De frontend is bedoeld voor iedereen die op het web surft; het is de website die TYPO3 produceert. Hiervoor is altijd een gebruikersnaam en een wachtwoord nodig. De backend is bedoeld voor administrators en contentbeheerders en wordt gebruikt om de website te vullen en te onderhouden.

Om naar de frontend te gaan typ je: "http://www.jouw_website.nl" in de adresbalk.

Om naar de backend te gaan open je de browser en typ je: "http://www.jouw_website.nl/typo3/".
Je krijgt dan een inlogpagina die er zo uitziet:

Vul hier bij 'Username' de gebruikersnaam in die je gekregen hebt van de administrator en bij 'Password' het bijbehorende wachtwoord.

Nadat je op de knop 'Login' heb geklikt wordt de TYPO3 backend geopend en kom je automatisch op de overzichtspagina terecht:

Aan de linkerkant staan de TYPO3-hoofdmodules. Dit is het hoofdmenu van de backend. Een administrator ziet hier vaak veel meer modules staan, zoals ook te zien is in de volgende picture. Voor contentbeheerders is dit meestal allemaal uitgeschakeld en beperkt tot page, view en list.